کلمه «رجوع» در لغت به معنای بازگشتن است و در مبحث طلاق به معنای رجوع مرد به زن پس از طلاق است. قبل از بحث در مورد موضوع رجوع پس از ارائه دادخواست طلاق توافقی لازم به یادآوری است که طلاق به دو نوع بائن و رجعی تقسیم می شود. طلاق رجعی، طلاقی است که در آن زن و مرد پس از جدایی می توانند دوباره به یکدیگر برسند. چنین حالتی در طلاق بائن ممکن نیست. از آنجایی که این طلاق قابل رجوع نیست، زوجین به محض صدور حکم طلاق از هم جدا می شوند.
با توجه به رجوع پس از طلاق باید گفت در صورت تمایل زوجین به ادامه زندگی، مرد باید این درخواست را ارائه دهد. لازم به ذکر است که عقد نکاح بین طرفین امری اجتناب ناپذیر و ضروری است.
طلاق توافقی چیست؟
طلاق توافقی یکی از انواع طلاق هایی است که زن و مرد در بسیاری از مسائل با یکدیگر توافق دارند. از جمله مسائلی که زوجین در طلاق با آن مواجه می شوند عبارتند از:
- نگهداری کودکان
- میزان مهریه و نحوه پرداخت آن
- نفقه
- دیدار کودک با والدین خود می روند
در رابطه با رجوع بعد از طلاق توافقی باید دانست که این موضوع در طلاق پس از نزدیکی زوجین مطرح می شود. اگر طلاق قبل از نزدیکی انجام شده باشد، زوجین نمی توانند رجوع کنند. در صورت اصرار زن و شوهر بر بازگشت به زندگی مشترک، باید عقد بین آنها تجدید شود.
نکات مهم در مورد انواع طلاق
- در هر نوع طلاقی که امکان رجوع وجود دارد، مستلزم به عقد مجدد زن و مرد نیست.
- برای زن و مرد به هیچ وجه امکان بازگشت وجود ندارد و این امر شرعاً فقط در موارد خاص امکان پذیر است.
- در مورد طلاق توافقی شرایط خاصی وجود دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. در رابطه با رجوع پس از طلاق، شرایط زیر لازم است:
- بازگشت حتما توسط مرد انجام شود.
- رجوع بعد از طلاق فقط در زمان عده امکان پذیر است. حفظ عده پس از طلاق، شرعاً و قانوناً بر زن واجب و لازم است.
- در نظر داشته باشید که عده زمانی است که زن پس از طلاق حق ازدواج مجدد را نداشته باشد.
- لازم به ذکر است که مدت عده در شرایط مختلف مانند فوت شوهر، ازدواج به هم خورده یا طلاق متفاوت است.
- رجوع می تواند به دو صورت فیزیکی و کلامی انجام گردد.
- به این صورت است که مرد با اعمال و رفتارش، تمایل خود را برای بازگشت نشان می دهد. همچنین گفتن کلمات و عبارات عاشقانه از مرد به زن و ابراز تمایل برای بازگشت به زندگی مشترک.
- نیازی به خواندن مجدد عقد نیست.
- درخواست رجوع باید قانونی ثبت شود.
آیا پس از طلاق توافقی می توان درخواست رجوع کرد؟
پس از طلاق توافقی، امکان رجوع وجود ندارد. از آنجایی که در طلاق توافقی، طلاق به میل و رضایت زوجین صورت می گیرد، بنابراین در گروه طلاق بائن قرار می گیرند. در نتیجه بازگشت طرفین به زندگی مشترک غیرممکن است. مهمترین دلیل غیر قابل رجوع شدن طلاق توافقی، احترام به اراده دو فرد عاقل و بالغ است. در صورت اصرار زوجین بر رجوع، تجدید عقد بین آنها ضروری است.
نحوه ثبت درخواست رجوع پس از طلاق
زمان رجوع بعد از طلاق رجعی، تا پایان مدت عده زن است. بعد از تمام شدن عده اگر قصد بازگشت داشته باشد باید دوباره ازدواج کند. این مدت طلاق زمانی اتفاق می افتد که زوجه از بذل مهریه رجوع کند.
برای ثبت درخواست باید به دفتر رسمی محل ثبت طلاق مراجعه کنید و سردفتر صورتجلسه طلاق را لغو خواهد کرد.
در صورتی که مرد ظرف یک ماه درخواست رجوع را ارائه نکند، زن می تواند علیه او شکایت کند و دادگاه می تواند برای مرد از ۸۰ تا ۱۸۰ میلیون ریال جریمه نقدی یا ۹۱ روز تا ۶ ماه زندان صورت دهد.
نکات رجوع بعد از طلاق توافقی
در صورت وقوع طلاق رجعی، حق رجوع مرد پای بر جا می باشد و حتی خود او نیز نمی تواند آن را سلب کند. بنابراین، اگر به دنبال طلاق بدون استیناف هستید، باید از آن اجتناب کنید و از طلاق های بائن مندرج در ماده ۱۱۴۵ ق.م. استفاده کنید.
اگر در زمان نکاح نزدیکی رخ داده باشد و زن یائسه نباشد، می توانید از طلاق خلع استفاده کنید که به هیچ وجه قابل بازگشت توسط مرد نیست.
طبق نظریه قوه قضائیه لازم به ذکر است که هر گونه طلاق توافقی نمی تواند طلاق بائن باشد، مگر اینکه طلاق مذکور در ماده ۱۱۴۵ قانون مدنی آمده باشد.
در نهایت اگر قصد طلاق توافقی به شکل بائن دارید پیشنهاد می شود طلاق خلع یا مبارات بگیرید.
در طلاق رجعی مرد می تواند در مدت زمان عده زن رجوع کند و بدین ترتیب، حکم طلاق باطل خواهد شد و به مرد اجازه می دهد دوباره با همسرش زندگی کند و تقاضای پس از طلاق می تواند به صورت عملی یا لفظی باشد.
مدت زمان رجوع پس از طلاق رجعی
در طلاق رجعی، قانونگذار برای رجوع زوج پس از طلاق مهلت معینی تعیین کرده است. ماده 1148 قانون مدنی به این موضوع پرداخته و همچنین برای آن عده معلوم کرده است. برای اطلاع از عده زوجه بعد از طلاق، باید مدت آن مورد سنجش و ارزیابی قرار گیرد.
طبق ماده 1150 قانون مدنی، عده عبارت است از مدتی که پس از پایان آن، زن قادر است با شخص دیگری ازدواج کند، بنابراین زن پس از طلاق باید عده را نگه دارد، که مدت آن بسته به وضعیت زن اعم از یائسگی، باکرگی، حاملگی و غیره متفاوت می باشد.
بهترین راه رجوع بعد از طلاق توافقی
در طلاق رجعی با توجه به ماهیت و طول مدت آن و همچنین فرآیند کاری پیچیده، بهتر است از وکیل طلاق مجرب استفاده کنید.
مخصوصاً وقتی صحبت از حقوق مالی زنان می شود، چون و چرا های زیادی وجود خواهد داشت. اگر مرد توانایی پرداخت حقوق مالی زن به ویژه مهریه را ندارد، بهتر است وکیل مناسبی انتخاب کرده و اعسار خویش را ثابت کند. علاوه بر این، بسیاری از پرونده های طلاق، مسائل جانبی دیگری مانند حضانت، تعهد، مهریه، نفقه و … را مطرح می کند که نیاز به وکیل طلاق خوب را دو چندان می کند.
گروه وکلای هوداد تمام سوالات شما را در زمینه طلاق توافقی پاسخ میدهند.