درباره انواع حساسیت های پوستی چه میدانید؟ حساسیتهای پوستی مشکلی شایع هستند و بسیاری از افراد در زندگی، آن را تجربه میکنند. به همین سبب داشتن آگاهی درباره آن مفید است و شناخت ما را نسبت به این بیماری بیشتر خواهد کرد.
حساسیت پوست دارای انواع مختلفی است. این حساسیتها عموما خطرناک نیستند اما در شرایط خاصی میتوانند مشکلات جدی به بار بیاورند یا حتی منجر به مرگ بیمار شوند. اگر شما نیز قصد دارید درباره این موضوع اطلاعات بیشتری بهدست بیاورید پیشنهاد ما این است که تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
حساسیت پوستی چیست؟
پاسخ سیستم ایمنی بدن به محرکهای پوستی یکی از دلایل بروز حساسیت است. البته که همیشه این پاسخ در بدن ما با حساسیت همراه نخواهد بود.
از طرفی معمولا محرکهایی که باعث بروز حساسیت هستند، مشکل حادی برای طرف ایجاد نمیکنند و خطر جدی به همراه ندارند.
واکنشهای سیستم ایمنی بدن به واکنشهای حساسیت (آلرژیک) معروف هستند. این واکنشها علائمی مانند قرمزی، بثورات پوستی و خارش خواهند داشت. چنین حساسیتهایی دارای انواعی نیز هستند که در ادامه برای شما آنها را شرح خواهیم داد.
انواع حساسیتهای پوستی
بهطور کلی میتوان گفت که حساسیتهای پوستی 4 دسته هستند. اگزما یا درماتیت آتوپیک، درماتیت تماسی، کهیر و آنژیوادم. در ادامه هر یک از آنها را توضیح خواهیم داد و جزئیاتش را بررسی خواهیم کرد.
درماتیت آتوپیک
این حساسیت پوستی با خارش و خشکی پوست همراه است که به آن اگزما نیز میگویند. این عارضه پوستی یکی از شایعترین عارضههای پوستی در جهان و معمولا در کودکان ابتلای بیشتری دارد. دکتر پوست میتواند برای مشکلات کودکان نیز به شما راهکارهای مناسبی ارائه دهد.
2 عامل اصلی ژنتیک و محیط هر 2 میتوانند در ابتلا به این بیماری نقش داشته باشند. حساسیتهای فصلی و غذایی و بیماری آسم میتواند بهطور غیرمستقیم بر روی بروز این بیماری تاثیر بگذارد و نمیتوان این عوامل را نیز از درماتیت آتوپیک کاملا جدا دانست.
مواردی که گفتهشد سبب تحریک بدن میشوند و این تحریک برابر با حساسیتهای مختلف است. از جمله عوامل محیطی نیز میتوان به تغذیه (مصرف غذایی خاص)، موارد بهداشتی (کرمها و لوسیونها) و هوای خشک نیز اشاره کرد.
درماتیت تماسی
همانطور که از نام این بیماری پیداست تماس با برخی از مواد حساسیتزا میتواند در ایجاد آن موثر باشد. برای نمونه میتوان به فلز نیکل اشاره کرد. بسیاری از افراد نسبت به فلز نیکل حساسیت دارند و در مواجهه با آن دچار مشکلات پوستی میشوند. این فلز ممکن است در اجسام مختلفی که با آن ساخته شدهاند یا در لوازم آرایشی و دیگر محصولات بهصورت ترکیب وجود داشته باشد.
نمونههای موردی چنین حساسیتهای بسیارند. در مرحله اول باید بدانیم که بدن ما نسبت به چه موادی حساس است و سپس از آنها دوری کنیم. برای نمونه اگر بدن ما نسبت به نیکل حساس است باید استفاده از برخی بدلیجات را کنار بگذاریم.
کهیر
برخی از خوراکیها میتواند در بدن ما حساسیتهایی ایجاد کند که منجر به برجستگیهایی حساسیتزا در پوست میشود. این برجستگیها را کهیر مینامیم. زمانی که بدن با مواد حساسیتزا روبهرو میشود از خود هیستامین ترشح خواهد کرد.
ظهور کهیر و برجستگیهای پوستی نیز به همین دلیل است. بروز کهیر ممکن است بهخاطر حشرات نیز باشد. یعنی نیش حشرات میتواند سیستم ایمنی بدن را تحریک کند و در نهایت به بروز کهیر منجر شود. حساسیت های پوستی کهیر شایع هستند و ممکن است در بین افراد زیادی دیده شوند.
آنژیوادم
آنژیوادم درواقع ورمهای شدید پوستی است که معمولا در پشت لبها، پشت چشم و گلو دیده میشود. این مورد نیز یکی از انواع حساسیت های پوستی است. در بسیاری از موارد ما آنژیوادم و کهیر را بهصورت همزمان شاهد هستیم.
در شرایط خاص این حساسیت ممکن است حتی منجر به مرگ نیز بشود. اگر این حساسیت در ناحیه گلو و حلق رخ بدهد میتواند موجب انسداد مسیر تنفسی بشود. در چنین شرایطی فرد دچار اختلال تنفسی شدید خواهد شد و باید او را فورا به اورژانس منتقل کرد.
چرا دچار انواع حساسیت های پوستی میشویم؟
انواع حساسیت پوستی با خارش و سوزش همراه است. اما چرا دچار چنین حساسیهایی میشویم؟ مجموعهای از دلایل هستند که ممکن است دلیل ایجاد چنین حساسیتهایی باشند. برخی از دارو و مصرفشان ممکن است باعث ایجاد حساسیت شود.
تماس با برخی از فلزات میتواند در ما حساسیت بهوجود بیاورد. جنسهای خاصی مانند پلاستیک برای برخی از افراد حساسیتزا هستند و در آن آلرژی پوستی ایجاد میکنند.
نور فرابنفش خورشید برای بسیاری از افراد حساسیتزا است. ممکن است برخی به موارد خاص مانند فضولات حیوانات، بزاق، سلولهای پوستی و مواردی از این دست حساسیت داشته باشند.
برای حساسیتهای پوستی چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟
در بین انواع حساسیت های پوستی کهیر و آنژیوادم از موارد خطرناک و جدی هستند که در صورت وجود نشانههای خاصی از آنان باید فورا به پزشک مراجعه کرد. اگر تمام بدن شما با کهیر پر شده یا بهسختی نفس میکشید باید فورا با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید. البته موارد دیگری نیز هستند که شما باید زیر نظر داشته باشید. برای نمونه مشکلات پوستی خطرناک پس از 2 تا 3 هفته بهبودی پیدا نمیکنند.
نشانههای بیماریهای پوستی خطرناک از برههای به بعد ممکن است خارج از کنترل و بهشدت آزاردهنده شوند. زخمهای پوستی شما ممکن است پس از پیشرفت حساسیت حالت عفونی پیدا کند چرک زردرنگ داشته باشد. در چنین شرایطی نیز شما باید به پزشک مراجعه کنید و تحت درمان قرار بگیرید.
چگونه حساسیت پوستی را تشخیص دهیم؟
پس از ابتلا به انواع حساسیت های پوستی دکتر پوست کرج، تهران، اصفهان، مشهد یا هر شهر بزرگ دیگری تنها گزینهای است که میتواند چارهساز باشد. حساسیتها در اصل واکنش طبیعی بدن به محرکها و پاسخی دفاعی در برابر آنها هستند.
کشف این پاسخ دفاعی و حل آن نیز تنها از عهده افراد متخصص برخواهد آمد. اما ممکن است برای برخی از افراد این سوال بهوجود بیاید که پزشکان چگونه چنین مشکلی را حل میکنند؟ آنها درباره نشانهها و بروز بیماری از شما سوالاتی میپرسند و با کمک خود شما اطلاعاتشان از وضعیت بیمار را تکمیل میکنند.
در مرحله بعد نواحی خاصی که دچار چنین مشکلی شدهاند توسط پزشک بررسی خواهند شد. آزمایشهایی نیز وجود دارند که ممکن است پزشک متخصص از آنها برای تشخص بیماری شما کمک بگیرد. این آزمایشها عبارتاند از:
- زیرپوستی
- برچسب
- خراش یا پریک پوست
- چالش
- و خون
در این مقاله سعی کردیم انواع حساسیت های پوستی را بشناسیم. حساسیت پوستی بیماری شایعی است بسیاری از افراد ممکن است در طول زندگی خود به آن دچار شوند. حساسیتها دارای علل مختلفی هستند.
بهطور کلی واکنش سیستم ایمنی بدن به محرکها موجب حساسیت میشود. بسیاری از آنها را میتوان با روشهای خانگی و پس از تشخیص با دوری از عوامل حساسیتزا درمان کرد. برخی از آنها نیز مانند کهیر و آنژیوادم میتوانند برای ما مشکلات جدی ایجاد کنند که برای درمانشان نیاز به مراجعه اورژانس است.
تشخیص دقیق حساسیت خود حتما از پزشکان و آزمایشهای مختلف کمک بگیرید. ممنونیم که تا انتهای این مقاله همراه ما بودید.