تمام موتور سیکلتها و خودروهایی که در سطح شهرها تردد دارند، ملزم به رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی هستند. عدم انجام این کار، تخلف محسوب شده و موجب جریمه خودرو یا موتورسیکلت میشود. جرایم رانندگی چه با موتور و چه با خودرو، باید بهموقع پرداخت شوند. در غیر این صورت، مشکلات زیادی برای مالک وسیله بهوجود میآید. برای پرداخت بهموقع جرایم، اطلاع از وضعیت خلافی موتور سیکلت و خودرو حائز اهمیت است. با استعلام خلافی خودرو و موتور، میتوان از افزایش جریمه و مشکلات ناشی از آن جلوگیری کرد. در این مطلب، در مورد چگونگی پرداخت خلافی وسایل نقلیه پرکاربرد مانند موتور سیکلت و خودرو و تفاوت آن صحبت خواهیم کرد.
مراحل استعلام خلافی موتور سیکلت در مقایسه با خودرو
برای استعلام خلافی موتور یا خودرو، روشهای مختلفی وجود دارد. برخی از روشها برای استعلام خلافی خودرو و موتور یکسان هستند. برخی از روشها نیز، بسته به نوع وسیله نقلیه اختصاصی شدهاند. در ادامه مراحل استعلام خلافی خودرو و خلافی موتور را بررسی خواهیم کرد.
روشهای استعلام خلافی موتورسیکلت
برای گرفتن خلافی موتور، میتوان به دو صورت آفلاین و آنلاین اقدام کرد. در روشهای آنلاین جزئیات بیشتری در مورد خلافی موتور به مالک ارائه میشود. در این روش، حتی امکان پرداخت آنی خلافی هم وجود دارد. بهطور کلی، ۶ روش برای استعلام خلافی موتور وجود دارد که به شرح زیر هستند:
-
سایت راهور: برای بررسی وضعیت خلافی موتور سیکلت، میتوان به سایت راهور مراجعه کرد. برای دریافت خلافی موتور از این سایت، باید به بخش استعلام تخلفات رانندگی بروید. سپس در قسمت سخا، نام کاربری، کلمه عبور و کد امنیتی را وارد کنید. اگر قبلا در سامانه سخا ثبتنام نکرده باشید، ابتدا باید این در این سامانه ثبت نام کنید. سپس با وارد کردن بارکد ۸ رقمی کارت موتور، میتوانید وضعیت خلافی را مشاهده کنید.
-
پیامک: دومین روش برای دریافت خلافی موتور سیکلت، ارسال کد ۱۷ رقمی VIN به سرشماره ۱۱۰۱۲۰۲۰۲۰ است. با ارسال این کد، مبلغ خلافی، شناسه پرداخت و قبض برایتان ارسال میشود.
-
تلفن: استعلام خلافی موتور با تلفن هم امکانپذیر است. برای انجام این کار، کافی است با شماره ۰۲۱۸۸۲۸۸۸۸۸ تماس بگیرید. سپس از طریق پلاک خودرو و شمارههای درخواستی که در تماس اعلام میشود، وضعیت خلافی را بررسی کنید.
-
سامانه سخا: با استفاده از کد ملی خود میتوانید از طریق سامانه سخا نیز وضعیت خلافی را بررسی کنید. برای استفاده از این سامانه، به شماره تلفن همراهی که کد ملی آن با کد ملی مالک موتور یکسان باشد نیاز دارید.
-
استعلام با کد USSD: برای گرفتن خلافی موتور، میتوانید از کد #۱۱۰* نیز استفاده کنید. بعد از زدن این کد در تلفن همراه، باید کد VIN را وارد کنید، تا خلافی برای شما مشخص شود.
-
اپلیکیشنها: در نهایت، میتوانید از اپلیکیشنها نیز برای گرفتن خلافی موتور سیکلت استفاده کنید. اپلیکیشن تاپ ارائهدهنده این خدمات است و برای گرفتن خلافی، میتوانید از این اپلیکیشن کمک بگیرید.
روشهای استعلام خلافی خودرو
برای استعلام خلافی خودرو هم روشهای مختلفی وجود دارد. با استفاده از این روشها، بدون نیاز به مراجعه حضوری به راهنمایی و رانندگی میتوانید خلافی خودرو را مشخص کنید. سپس برای پرداخت جرایم خودرویتان اقدام کنید. این روشها عبارتاند از:
-
دریافت خلافی با کد USSD: یکی از روشهای دریافت خلافی خودرو، استفاده از کد USSD است. برای این روش باید کد #۱۱۰* را در تلفن همراه خودتان شمارهگیری کنید. سپس کد VIN که پشت کارت خودرو درج شده را در سامانه وارد کنید. بعد از آن، وضعیت خلافی و شناسههای مربوط به پرداخت برایتان نمایش داده میشود.
-
سایت راهور: برای استعلام و پرداخت خلافی خودرو نیز میتوانید به سایت راهور مراجعه کنید. برای استعلام خلافی خودرو، نیاز به ثبتنام اولیه در سایت سخا دارید. سپس، کافی است به بخش استعلام خلافی خودرو و موتور سیکلت مراجعه کرده و از طریق کد VIN، برای دریافت خلافی اقدام کنید.
-
تماس تلفنی: افرادی که به اینترنت دسترسی ندارند یا با تکنولوژی آشنا نیستند، از طریق تماس تلفنی با شماره ۰۲۱۸۸۲۸۸۸۸۸ میتوانند برای تعیین وضعیت خلافی ماشین اقدام کنند.
-
مراجعه حضوری: خلافی و وضعیت جرایم خودرو را میتوان از طریق مراجعه حضوری به پلیس +۱۰ هم معین کرد. در این روش، باید کارت خودرو و کارتهای شناسایی مالک را همراه داشته باشید.
-
اپلیکیشنها: استعلام و بررسی خلافی و وضعیت جرایم خودروها نیز با کمک اپلیکیشنهایی مانند سوپری اپلیکیشن تاپ نیز امکانپذیر است.
تفاوت هزینهها و روشهای پرداخت جریمههای موتور و خودرو
بعد از استعلام وضعیت خلافی، باید برای پرداخت آن اقدام کرد. فرایند پرداخت جریمه، با توجه به نوع وسیله نقلیه مشخص میشود. در ادامه به توضیح این روشها میپردازیم.
روشهای پرداخت خلافی موتور
برای پرداخت خلافی موتور، دو روش آنلاین و آفلاین وجود دارد. در روش آنلاین، با مراجعه به سایت راهور، اپلیکیشنها و.. میتوانید پرداخت را بهصورت آنی انجام دهید. استعلام خلافی از طریق اپلیکیشنها چیزی حدود ۶۲۰۰ تومان هزینه دارد. بعد از آن مستقیما به درگاه پرداخت متصل میشوید. برای پرداخت مبلغ جریمه، باید یک کارت بانکی دارای رمز دوم داشته باشید. بعد از بررسی و اطمینان از مبلغ خلافی، میتوانید پرداخت را انجام دهید.
در صورتی که شناسه پرداخت را در اختیار داشته باشید، نیازی به استعلام و پرداخت هزینه مربوط به آن نخواهید داشت. در این صورت از طریق اپلیکیشنهایی مانند تاپ یا با مراجعه حضوری به ATM، میتوانید پرداخت را نهایی کنید.
روشهای پرداخت خلافی خودرو
درمورد پرداخت خلافی خودرو هم روشهای گفتهشده قابل انجام است. بعد از استعلام وضعیت خلافی خودرو در اپلیکیشنها یا سایت راهور، میتوانید فورا به درگاه پرداخت رفته و خلافی را پرداخت کنید؛ همچنین، امکان دریافت شناسه پرداخت و قبض از طریق روشهای گفته شده مانند تماس تلفنی یا کد USSD نیز وجود دارد. بعد از آن، کافی است از طریق اپلیکیشنهای مانند تاپ یا مراجعه به خودپرداز، برای پرداخت خلافی خودرو خود اقدام کنید.
تفاوت تخلفات رایج بین موتور و خودرو
نوع تخلفات خودرو و موتور سیکلت منجر به خلافی میشود، متفاوت است. در مورد خودرو بیشترین تخلفات مربوط به نبستن کمربند ایمنی، سبقت غیرمجاز، پارک در مناطق پارک ممنوع، صحبت با تلفن همراه حین رانندگی و عبور از چراغ قرمز خواهد بود؛ اما در مورد موتور سیکلت، بیشترین پرداخت خلافی موتور مربوط به جرایمی مانند حرکات پرخطر حین رانندگی با موتور، نشستن بیشتر از ظرفیت پشت ترک موتور، نداشتن کلاه ایمنی، حمل بار سنگین با موتور، سبقت غیرمجاز، عبور از مناطق ممنوعه و عبور از چراغ قرمز است.
جمعبندی
استعلام و پرداخت خلافی موتور و خودرو امروزه به شکلی ساده انجام میشود. در نتیجه، دیگر نیازی به مراجعه حضوری به راهنمایی و رانندگی یا مراکز مربوطه نخواهید داشت. برای تعیین وضعیت دقیق جرایم و پرداخت خلافی، میتوانید از سوپر اپلیکیشن تاپ کمک بگیرید. در سوپر اپلیکیشن تاپ، امکان بررسی آنی خلافی و پرداخت آن از طریق درگاه امن سایت وجود دارد.