استفاده از داروی ضد حساسیت راه‌کاری مهم برای افراد به‌شمار می‌آید تا از علائم آزاردهنده آلرژی خود را نجات دهند. اگر شما نیز در فصل‌های مختلف یا قرارگیری در موقعیتی به‌خصوص، دچار حساسیت می‌شوید بهتر است داروهای کاهش‌دهنده علائم این مشکل را بشناسید.

آلرژی یا حساسیت نوعی بیماری خودایمنی است که سبب ایجاد مشکلات آزاردهنده‌ای به‌همراه دارد. داروها معمولا باعث کاهش این علائم می‌شوند و خیلی روی درمان کلی بیماری تاثیر ندارند. در ادامه با این مبحث و داروهای مورد نیاز برای حساسیت آشنا می‌شویم.

آلرژی یا حساسیت چیست؟

پیش‌از آشنایی با انواع داروی ضد حساسیت بهتر است آلرژی را بشناسیم. به‌طور کلی باید گفت این بیماری شایع انواع مختلفی دارد و در آن سیستم ایمنی بدن، یک ماده غیرمضر را که به‌عنوان آلرژن شناخته می‌شود آسیب‌رسان تشخیص می‌دهد و به آن حمله می‌کند.

آنتی‌بادی‌های تولیدشده توسط سیستم ایمنی بدن، با حمله به آلرژن‌ها باعث ایجاد علائم یا عوارض نامطلوبی در بدن می‌شوند که سرفه، عطسه و خارش پوست از شایع‌ترین آن‌ها به‌شمار می‌آیند.

رایج ترین علائم آلرژی را بشناسیم

آلرژی با علائم آزاردهنده خود نیاز به استفاده از داروی ضد حساسیت را ضروی می‌کند. برخی از این علائم ممکن است خطرناک باشند که دراین‌صورت باید حتما به دکتر آلرژی مراجعه کنید. به‌طور کلی این علائم عبارت‌اند از:

معرفی انواع داروی ضد حساسیت

بسیاری از داروهایی که برای حساسیت مناسب هستند بدون تجویز پزشک نیز به‌فروش می‌رسند. بااین‌حال اگر علائم جدی در بدن خود مشاهده کردید بهتر است به دکتر آلرژی مراجعه یا به‌صورت آنلاین با پزشک مشورت کنید. به‌طور کلی از داروهای مناسب این مشکل باید به موارد زیر اشاره کرد:

معرفی انواع داروی ضد حساسیت

آنتی هستامین‌ ها برای درمان حساسیت

دلیل بروز بسیاری از بیماری‌ها در بدن هیستامین است. به همین دلیل با مصرف آنتی‌هیستامین‌ها که در مدل‌های مختلف تولید می‌شوند می‌توانید علائم آلرژی را تا حد زیادی کاهش دهید.

برخی آنتی‌هیستامین‌ها بدون نیاز به نسخه پزشک نیز در اختیار شما قرار می‌گیرند. این داروی ضدحساسیت که به‌صورت قرص، شربت و اسپری تولید می‌شود برطرف‌سازی علائمی مانند تورم و کهیر را به‌دنبال دارد. برخی از نمونه‌های این دارو عبارت‌اند از:

  • دیفن هیدرامین

  • ستیریزین

  • لووستیریزین

  • کتوتیفن

  • آزلاستین

  • کلرفنیرامین

  • دسلوراتادین

داروهای ضداحتقان برای درمان حساسیت

اگر حساسیت باعث بروز علائمی مانند گرفتگی بینی و گلو شد بهترین دارو برای رفع این مشکلات، ضداحتقان‌ها هستند. این دارو برای افراد مبتلا به پرکاری تیروئید، مشکلات قلبی، آب سیاه و فشار خون بالا مناسب نیست.

ضمن اینکه ضداحتقان‌ها باعث بروز خستگی و سردرد می‌شوند. از انواع داروی ضد حساسیت در دسته ضداحتقان‌ها که تاثیر خوبی در کاهش علائم آلرژی دارند باید به سودوافدرین و تتراهیدروزولین اشاره کرد.

کورتیکواستروئیدها برای درمان حساسیت

دیگر داروی ضد حساسیت را می‌توانید در دسته کورتیکواستروئیدها پیدا کنید. این داروها معمولا زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند که پوست فرد در اثر آلرژی با مشکلات مختلف مانند التهاب مواجه شود. ضمن اینکه قطره‌های چشمی و اسپرهای تنفسی کورتیکواستروئید نیز موجود است.

کورتیکواستروئیدها به‌صورت قرص و شربت نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند و مصرف طولانی‌مدت آن‌ها باعث بروز عوارضی مانند زخم معده، آب مروارید، پوکی استخوان، افزایش قند خون و فشار خون می‌شود. برای استفاد از داروهای زیر به نسخه پزشک نیاز دارید:

  • پردنیزولون

  • متیل‌پردنیزولون

  • پردنیزون

داروی ضدحساسیت مورد نیاز خود را می‌توانید در کرم‌های کورتیکواستروئیدی نیز پیدا کنید. اگر دوز مواد ضدحساسیت در کرم کم باشد بدون نسخه به‌فروش می‌رسد. البته برای استفاده طولانی‌مدت از آن یا محصولی با دوز بالای مواد ضدحساسیت، باید حتما با دکتر آلرژی مشورت کنید. از محصولات این دسته نیز باید به موارد زیر اشاره کرد:

  • بتامتازون

  • تریامیسونولون

  • هیدروکورتیزون

  • دزوناید

  • مومتازون

شما می‌توانید قوی‌ترین آمپولی را که برای حساسیت وجود دارد در این دسته پیدا کنید. در واقع تزریق آمپول بتامتازون یکی از راه‌کارهای اساسی برای کاهش مشکلات و علائم آلرژی است.

تثبیت کننده های ماست سل برای درمان حساسیت

ماست‌سل‌ها از انواع داروی ضد حساسیت هستند که آثار نامطلوب آنتی‌بادی‌ها را در بدن کاهش می‌دهند. این دارو برای اینکه موثر باشد باید مدت طولانی مورد استفاده قرار گیرد. معمولا افرادی که پاسخ مناسبی از مصرف آنتی‌هستامین‌ها دریافت نمی‌کنند به‌سراغ استفاده از ماست‌سل‌ها می‌روند.

ماست‌سل به‌صورت اسپری بینی کرومولین و بدون نسخه پزشک به‌فروش می‌رسد. این نوع دارو در مدل‌های قطره چشمی به تجویز پزشک نیاز دارد. از این قطره‌ها نیز باید به کرومولین، لودوکسامید و ندوکرومیل اشاره کرد.

داروهای گیاهی برای درمان حساسیت

جالب است بدانید داروی ضد حساسیت گیاهی نیز وجود دارد. البته استفاده از این محصولات احتمالا به ‌اندازه داروهای شیمیایی تاثیرگذار نباشد اما معمولا محصولات گیاهی کم‌ترین میزان عوارض را دارند.

قبل استفاده از داروهای گیاهی معمولا به افرادی توصیه می‌کنیم ابتدا درخصوص ابتلا به این بیماری مطمئن شوند. برای این مورد نیز مراجعه به پزشک یا کسب مشورت از او ضروری است. از رایج‌ترین داروهای گیاهی تاثیرگذار در کاهش علائم حساسیت باید به موارد زیر اشاره کرد:

  • ریحان

  • بابونه

  • آلوئه‌ورا

  • گزنه

  • گشنیز

  • گل همیشه‌بهار

اگر قصد استفاده از روش‌های خانگی برای درمان علائم حساسیت دارید باید حتما با دکتر آلرژی صحبت کنید. در واقع باید گفت این روش‌ها غیرعلمی هستند و ممکن است باعث بروز عوارض دیگری در بدن شوند.

بهترین داروی ضد حساسیت کدام است؟

بسیاری از بیماران مبتلا به آلرژی به‌دنبال قویترین آمپول ضد حساسیت یا بهترین قرص برای کاهش علائم هستند. دراین‌خصوص باید گفت هر فرد با توجه به نوع حساسیت و واکنش سیستم ایمنی بدن خود در برابر آلرژن‌ها، به دارویی خاص نیاز دارد.

دکتر آلرژی پس‌از بررسی وضعیت فرد و علائم او می‌تواند داروی لازم را برای شخص تجویز کنید. توجه داشته باشید بسیاری از این داروها درصورت استفاده طولانی‌مدت عوارضی حتی بدتر از علائم حساسیت به‌همراه دارند.

ضمن اینکه تداخل دارویی نیز خود باعث بروز آثار نامطلوب خواهد شد. پس قبل‌از خرید دارو و نگهداری آن در خانه، مشورت با دکتر آلرژی و کسب اطلاعات لازم درخصوص بیماری را از یاد نبرید.

جمع‌بندی

مصرف داروی ضد حساسیت راه‌کاری است که باعث کاهش علائمی مانند خارش، سرفه و گرفتگی بینی می‌شود؛ به همین دلیل نیز افراد مبتلا به آلرژی باید با داروهای مناسب برای این بیماری آشنا باشند.

از انواع داروی تاثیرگذار در درمان آلرژی باید به آنتی‌هیستامین‌ها، ضداحتقان‌ها، تثبیت‌کننده‌های ماست‌سل، داروهای گیاهی و کورتیکواستروئیدها اشاره کرد. برای مصرف این داروها بهتر است با دکتر مشورت کنید.

نوشته قبلی