از اولین روز تولد نوزاد، پزشکان وزن، طول و اندازه سر نوزاد را اندازه گیری و ثبت می‌کنند. رشد این عوامل، شاخص خوبی برای سلامت عمومی نوزاد است. نوزادانی که به خوبی رشد می‌کنند عموماً سالم هستند، در حالی که رشد ضعیف و غیر معمول می‌تواند نشانه‌ای از وجود مشکلاتی در نوزاد باشد.

والدین باید از رشد جسم و وزن نوزاد خود مطلع باشند و با مراجعه مداوم به پزشک متخصص می‌توانند از صحت و سلامتی نوزاد خود اطمینان حاصل کنند تا در صورت وقوع مشکلات از آن جلوگیری کرده و به بهبود سلامت نوزاد خود کمک کنند.

در این مقاله وزن ایده آل نوزاد تازه متولد شده و میانگین وزن نوزادان را بررسی می‌کنیم و به عوامل مؤثر بر افزایش یا کاهش قد و وزن نوزادان می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

وزن نرمال و میانگین وزن نوزاد چقدر است؟

طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، میانگین وزن نوزاد پسر در هنگام تولد 3300 گرم و میانگین وزن تولد یک نوزاد دختر 3200 گرم است.

بیشتر نوزادانی که بین هفته 37 ام تا 40 ام متولد می شوند معمولاً بین 2500 گرم تا 4000 گرم وزن دارند.

نوزادانی که سبک‌تر یا سنگین‌تر از نوزاد معمولی هستند معمولاً از نظر سلامتی نرمال هستند. اما باید پس از زایمان توجه بیشتری به آن‌ها کرد تا مطمئن شوید مشکل خاصی ندارند.

معمولاً نوزادان در مدت کوتاهی پس از تولد حدود 10 درصد وزن خود را از دست می دهند. این کاهش بیشتر به دلیل از دست دادن مایعات است و معمولاً جای نگرانی نیست. اکثر نوزادان در عرض 1 هفته این وزن را دوباره به دست می آورند.

نوزاد تازه متولد شده

عوامل موثر بر قد و وزن نوزاد

  • اندازه والدین: والدینی که هیکلی بزرگ و بلند قامت دارند ممکن است نوزادان بزرگ جثه تری نسبت به حد معمولی داشته باشند، همچنین والدین کوتاه قامت و ریز اندام ممکن است نوزادان کوچک جثه تر از حد معمول داشته باشند.
  • زایمان های متعدد: اگر دوقلو، سه‌قلو یا بیشتر دارید، احتمالاً وزن نوزاد شما کمتر از حد معمول خواهد بود. چندقلوها باید فضای رشد خود را در رحم به اشتراک بگذارند، و اغلب زود به دنیا می‌آیند که منجر به کوچک شدن قد و وزن نوزاد در هنگام تولد می‌شود.
  • ترتیب ولادت: نوزادان اول گاهی کم وزن تر از برادران یا خواهرانی هستند که دیرتر به دنیا می‌آیند.
  • جنسیت نوزاد: دخترها معمولاً کوچک‌تر و کم وزن تر و پسرها بزرگ‌تر و هنگام تولد سنگین وزن تر از آن‌ها هستند، اما تفاوت وزن‌ها در بدو تولد اندک است.
  • سلامتی مادر در دوران بارداری: مواردی که می‌تواند منجر به کاهش وزن هنگام تولد شود عبارت‌اند از مادر مبتلا به فشار خون بالا یا مشکلات قلبی. یا کسی که در دوران بارداری از سیگار، الکل یا مواد مخدر استفاده کرده است. اگر مادر مبتلا به دیابت یا چاقی باشد، نوزاد ممکن است وزن و قد بلندتری در هنگام تولد داشته‌باشد.
  • تغذیه در دوران بارداری: تغذیه خوب برای رشد کودک، قبل و بعد از تولد، حیاتی است. رژیم غذایی نامناسب در دوران بارداری می‌تواند بر وزن نوزاد و نحوه رشد نوزاد تأثیر بگذارد. افزایش وزن زیاد باعث می‌شود نوزادی بلندقدتر از حد متوسط به دنیا بیاید. به نقل از زردی آنلاین، متخصص درمان زردی و سلامت نوزادان، نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند در 6 ماه اول نسبت به نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می شوند سریعتر وزن اضافه می‌کنند و رشد می‌کنند. با این حال، این نرخ می‌تواند در طول 6 ماه آینده تغییر کند. نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند ممکن است در سن 6 ماهگی تا 1 سالگی نسبت به نوزادانی که با شیرخشک تغذیه می شوند وزن اضافه کرده و کندتر رشد کنند.
  • سلامتی نوزاد: مشکلات پزشکی، از جمله برخی نقایص مادرزادی و برخی عفونت‌ها در دوران بارداری، می‌توانند بر وزن هنگام تولد و رشد بعدی کودک تأثیر بگذارند. به‌عنوان‌مثال، نوزادانی که دارای ناهنجاری‌های مادرزادی قلب هستند ممکن است با سرعت کمتری نسبت به نوزادان بدون این وضعیت وزن اضافه کنند.
  • مسائل بهداشتی: بهداشت نوزاد بر جذب یا هضم مواد مغذی تأثیر می‌گذارد، مانند بیماری سلیاک، ممکن است منجر به کاهش وزن شود.
  • نوزادان نارس: نوزادانی که نارس متولد می‌شوند ممکن است در سال اول رشد کندتری داشته باشند و وزن زیادی اضافه نکنند. با این حال، بسیاری از نوزادانی که نارس به دنیا می‌آیند، به سرعت وزن اضافه می‌کنند و در حدود اولین سالگرد تولدشان به وزن طبیعی خود می‌رسند. در مواقعی ممکن است به دلیل نارس به دنیا آمدن نوزاد، مبتلا به بیماری زردی شود، شما می‌توانید با هزینه مناسب و اجاره دستگاه فتوتراپی، نوزاد خود را در منزل درمان کنید یا با پرداخت هزینه بیمارستان برای زردی نوزاد که برای والدین اقتصادی نیست نوزاد خود را در بیمارستان بستری کنید.

نوزاد نارس و مبتلا به زردی

وزن نوزاد نارس چه مقدار است؟

نوزادان نارس به طور کلی جثه کوچک‌تر و وزن کمتری نسبت به سایر نوزادان تازه متولد شده دارند. زمانی که خروج نوزاد از رحم صورت گرفت، زمان رشد آن فرا می‌رسد و نوزاد باید به صورت طبیعی این عمل را انجام دهد.

بسیاری از نوزادان نارس به عنوان نوزاد کم وزن طبقه بندی می‌شوند. در اصطلاح پزشکی:

تولد نوزاد کم وزن به این معنی است که وزن نوزاد در هنگام تولد کمتر از 2500 گرم وزن دارد. معمولاً این مورد برای حدود 1 نوزاد از هر 12 نوزاد است، بنابراین وزن بسیار کم  نوزاد هنگام تولد به این معنی است که وزن نوزاد کمتر از 1500 گرم است.

برخی از نوزادانی که در هنگام تولد وزن بسیار کمی دارند، نارس به دنیا می‌آیند.

نوزادان نارس بلافاصله پس از تولد تحت مراقبت‌های پزشکی ویژه قرار می‌گیرند. بسیاری از نوزادان نارس، زمانی را در بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان (NICU) می‌گذرانند تا شرایط سلامتی آن‌ها بهبود پیدا کند.

همچنین نارس به دنیا آمدن نوزاد می‌تواند نقص کبد نوزاد را به همراه داشته باشد. کم‌کاری و ضعیف بودن کبد نوزادان باعث به‌وجودآمدن بیماری زردی می‌شود که ممکن است در سلامتی و آینده نوزاد نیز نقش بسیار مهمی داشته باشد.

درمان زردی نوزاد با اجاره دستگاه زردی (نوردرمانی) امکان پذیر است، اما در طول درمان ممکن است نوزاد به دلیل کمبود آب بدن، وزن خود را از دست بدهد که این موضوع با افزایش تعداد دفعات شیردهی و تغذیه نوزاد رفع می‌شود.

نتیجه گیری

میانگین وزن هنگام تولد برای نوزادان پسر که کامل به دنیا آمده‌اند 7 پوند و 6 اونس یا 3.3 کیلوگرم است. برای نوزادان دختر که به طور کامل متولد می شوند، میانگین وزن هنگام تولد 7 پوند و 2 اونس یا 3.2 کیلوگرم است.

با این حال، پزشک معمولاً هنگام ارزیابی رشد جسمانی نوزاد، به دنبال رشد ثابت است و حتی اگر وزن نوزاد مقداری پایین‌تر باشد، لزوماً زمانی که از لحاظ سنی بزرگ‌تر شد، جسم کوچکی نخواهد داشت همان‌طور که نوزادان بلندقدتر لزوماً بزرگسالان بلند قد نمی‌شوند.
اگر نوزاد نارس به دنیا آمد و دچار بیماری یرقان نوزاد شد، شما می‌توانید با مراجعه به مقاله درجه زردی نوزاد باید چند باشد، در وب سایت معتبر زردی آنلاین از اطلاعات بسیار مفید درمورد بیماری زردی نوزاد بهره‌مند شوید.

دانستن میانگین قد و وزن در ماه می‌تواند به والدین نوزاد کمک کند تا رشد جسمانی نوزادان خود را بسنجند، اما پزشکان همچنین به دنبال شاخص‌های مهم دیگری مانند طول و دور سر نوزاد هستند.

بنابراین، متخصصان مراقبت‌های بهداشتی در نظر می‌گیرند که آیا نوزاد به طور کلی به نقاط عطف شاخص‌های رشد می‌رسد یا خیر و با گرفتن یک تاریخچه پزشکی دقیق نوزاد، آن‌ها می‌توانند هر گونه شرایط پزشکی یا ملاحظات تغذیه‌ای را که ممکن است مانع از افزایش وزن مناسب نوزاد شود، رد کنند.

 

این مطلب رپورتاژ آگهی است و مجله آنلاین چه خبر صحت و یا عدم صحت مطلب فوق را تایید نمی‌کند و در قبال آن هیچ مسئولیتی ندارد.
نوشته قبلی