وقتی به انتخاب شغل خود فکر میکنید، ممکن است به دنبال حرفهای باشید که چالشهای متنوع و امکان کمک به مردم را داشته باشد. مشاور حقوقی یکی از حرفههایی است که به شما این فرصت را میدهد تا به افراد در حل مسائل و مشکلات حقوقی کمک کنید.
مشاوران حقوقی وکلایی هستند که وقت خود را صرف راهنمایی و مشورت دادن به افراد مختلف در رابطه با قوانین، قراردادها و سایر مسائل حقوقی میکنند. در این مقاله قصد داریم به این سوال که «چگونه مشاور حقوقی شویم؟» پاسخ دهیم.
معرفی شغل مشاور حقوقی
یک مشاور یا کارشناس حقوقی شغلی پرچالش و پرکار دارد. مشاوران حقوقی به مردم در حل مسائل حقوقی کمک میکنند. آنها مسئولیت دارند مراجعان خود را در موضوعات حقوقی مختلف در حوزههایی همچون تجارت، حقوق املاک و مستغلات، حقوق تجارت الکترونیکی و حقوق تجارت بینالمللی راهنمایی کنند. همچنین، یک مشاور حقوقی ممکن است قراردادهای مختلف را تنظیم کند و به پروندههای حقوقی و دعاوی اداری رسیدگی کند.
مشاوران حقوقی میتوانند در یک دفتر وکالت، یک شرکت حقوقی یا دستگاههای قانونی دولتی کار کنند. در مکانهای دیگری همچون شرکتها و سازمانهای دولتی و خصوصی نیز کارشناسان حقوقی استخدام میشوند تا اقدامات مرتبط با قراردادها و تفاهمنامهها را انجام بدهند. آنها امکان کار به صورت مستقل را نیز دارند. آن دسته از مشاوران حقوقی که به طور مستقل کار میکنند، میتوانند وظیفه راهنمایی چندین شرکت و سازمان خصوصی کوچک را برعهده بگیرند. به همین دلیل است که بسیاری از افراد به دنبال جدیدترین های استخدام مشاور حقوقی دورکاری و حضوری میگردند.
تحصیلات مورد نیاز برای شغل مشاور حقوقی
یکی از مدارک لازم برای شغل مشاور حقوقی، لیسانس یا کارشناسی در رشته حقوق یا الهیات و معارف اسلامی (گرایشهای فقه و مبانی حقوق اسلامی یا فقه و حقوق اسلامی) است. وکلای دیگری که مدرک ارشد خود را در گرایشهای مختلف حقوقی دریافت کردهاند نیز میتوانند در رشته تخصصی خود به عنوان مشاور حقوقی فعالیت کنند. برخی از این رشتهها را در ادامه مشاهده میکنید:
- حقوق بینالملل
- حقوق تجارت بینالملل
- مدیریت اصلاح و کیفرهای قضایی
- حقوق ارتباطات
- حقوق محیط زیست
- حقوق خانواده
- دادرسی اداری
- حقوق کیفری اطفال و نوجوانان
- حقوق جزا و جرم شناسی
- اسناد و قراردادهای تجاری
- حقوق اقتصادی
- حقوق تجارت الکترونیکی
شرایط استخدام مشاور حقوقی
کسانیکه قصد دارند سراغ این شغل بروند، باید آزمون مشاور حقوقی را که توسط مرکز امور مشاوران حقوقی، وکلا و کارشناسان قوه قضاییه برگزار میشود، با موفقیت پشت سر بگذارند. این آزمون شامل سه بخش تستی، مصاحبه و کارآموزی در دادگاه است و با هدف جذب وکیل و مشاور حقوقی برای کمک به مراجعین دادگستری برگزار میشود. البته باید توجه داشته باشید که این امتحان با آزمون کانون وکلا متفاوت است و پس از پشت سر گذاشتن دوران کارآموزی مرکز مشاوران قوه قضاییه، افراد به وکیل پایه دو تبدیل میشوند.
برخی از آموزشگاههای علمی آزاد و دانشگاههای مختلف نیز دوره های آموزشی کارشناسان حقوقی را برگزار میکنند و پس از اتمام دوره مدرک بین المللی یا مدرکی مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری را در اختیار دانشجویان خود قرار میدهند. لازم به ذکر است که هم اکنون دوره مشاور حقوقی دانشگاه تهران برگزار نمیشود.
مطالعه کتاب های حقوقی، گذراندن دورههای مختلف، داشتن تحصیلات مرتبط و پشت سر گذاشتن آزمون، برای مشاور حقوقی شدن کافی نیست. کسب تجربه عملی در حوزه حقوق یکی از موارد ضروری برای تبدیل شدن به یک مشاور حقوقی حرفهای است. شما میتوانید با کار در یک شرکت حقوقی یا دفتر وکالت، تجربه عملی مربوط به کارها و مسئولیتهای یک مشاور حقوقی را به دست آورید. این تجربه عملی به شما این امکان را میدهد تا با روند حل مسائل و مشکلات حقوقی آشنا شوید و مهارتهای عملی خود را تمرین کنید.
مهارتهای مذاکره و فن بیان قوی نیز در استخدام مشاور حقوقی مورد توجه قرار میگیرد. همچنین، یک مشاور حقوقی باید مهارتهای نوشتاری و دستوری خوبی برای تدوین قراردادها و مستندات حقوقی داشته باشد.
درآمد مشاور حقوقی
درآمد مشاوران حقوقی در ایران و سایر کشورها بر اساس معیارهای متفاوتی چون تجربه، میزان مهارت، شهر محل کار و اندازه شرکت یا سازمانی که در آن مشغول هستند، متغیر است. در ادامه این بخش درآمد مشاوران حقوقی در چند کشور مختلف را بررسی میکنیم.
آمریکا
در کشور آمریکا میانگین درآمد سالانهی یک مشاور حقوقی ۸۵ هزار دلار است. کمترین حقوقی که یک مشاور حقوقی به طور سالانه در این کشور دریافت میکند، ۷۵ هزار دلار و بیشترین حقوق ممکن برای یک مشاور حقوقی آمریکایی، حدود ۹۳ هزار دلار است.
کانادا
کشور کانادا با میانگین درآمد ۶۰ هزار دلاری، یکی از بهترین موقعیتهای شغلی را برای مشاوران حقوقی ایجاد میکند. کسانی که قصد دارند در این زمینه فعالیت کنند، باید بین ۳ الی ۶ سال در دانشگاه درس بخوانند و سپس پروانه وکالت دریافت کنند.
آلمان
در سال ۲۰۲۳، یک مشاور حقوقی در آلمان درآمدی ۸۵ هزار یورویی دارد. کمترین حقوق برای یک مشاور حقوقی در این کشور ۵۴ هزار یورو و بیشتری میزان درآمد نیز ۱۳۸ هزار یورو است.
انگلستان
میانگین درآمد سالانهی مشاور حقوقی در انگلستان، ۴۸ هزار یورو است. این درحالیست که بازه درآمد مشاوران حقوقی با توجه به تجربه و مهارتشان از ۲۶ هزار و ۵۰۰ تا ۵۷ هزار و ۵۰۰ یورو متغیر است.
ژاپن
در ژاپن یک مشاور حقوقی ماهانه حدود ۶۲۹ هزار ین (۴۲۸۲ دلار آمریکا) درآمد دارد. در ژاپن نیز مانند ایران و بسیاری از کشورهای دیگر، درآمد مشاور حقوقی کمتر از وکیل است.
ایران
مشاوران حقوقی در سال ۱۴۰۱ در تهران به طور میانگین ماهانه ۱۰ میلیون و در سایر شهرهای بزرگ ایران ۷ و نیم میلیون تومان درآمد داشتند. این در حالیست که میانگین درآمد مشاوران حقوقی با مدرک کارشناسی در شهرهای کوچک، ۷ میلیون تومان بود.
جمعبندی
در این مقاله به بررسی شغل مشاور حقوقی پرداختیم و به این سوال که «چگونه مشاور حقوقی شویم» پاسخ دادیم. این شغل بیشتر از همه، مناسب افرادی است که کمک کردن به دیگران را دوست دارند و میخواهند به نحوی در اجرای عدالت سهیم باشند. کسانیکه قصد دارند سراغ این شغل بروند، باید در مقطع کارشناسی در رشته حقوق یا الهیات و معارف اسلامی تحصیل کنند و آزمون و مصاحبههای مورد نیاز و دوران کارآموزی را پشت سر بگذارند. البته آن دسته از وکلایی تا مقطع کارشناسی ارشد تحصیل کردهاند، این امکان را دارند که به صورت تخصصی در حوزه مرتبط با مدرک خود فعالیت کنند.